Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Gott vörtbröd till julen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 105 min.
  • Portioner: 2 st. limpor.

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst.
  • 1 burk ljus lättöl (33 cl).
  • 1 flaska julmust (33 cl).
  • 1 tsk mald nejlika.
  • 1 tsk mald pomerans.
  • 1 tsk mald kardemumma.
  • 2 tsk salt.
  • 100 g rumsvarmt smör.
  • 3/4 dl mörk sirap.
  • 1 dl russin.
  • 12 dl rågsikt.
  • 67 dl vetemjöl.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm ölen och julmusten till 37 grader i en kastrull på spisen.
  3. Häll lite av den uppvärmda vätskan i bunken och lös upp jästen i vätskan.
  4. Häll därefter i alla kryddor, sirap, russin och det rumsvarma smöret i bunken och rör om.
  5. Häll i rågsikt och det mesta av vetemjölet. Lite vetemjöl behöver sparas till utbakningen.
  6. Knåda degen för hand i cirka 10 min. Du kan också knåda degen med elvispens degkrokar eller i en köksmaskin i cirka 6–7 minuter. Huvudsaken är att det ska bli en smidig deg.
  7. Strö lite vetemjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt därefter degen jäsa i bunken i cirka 50 min.
  8. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den en kort stund. Dela därefter degen i två delar och rulla ut degbitarna till lagom stora rullar. Lägg efter det rullarna i två bakformar med bakplåtspapper i.
  9. Strö lite vetemjöl på limporna, lägg över en bakduk och låt dem jäsa i cirka 30 min.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i cirka 35–40 min.
  12. Ta ut bröden från ugnen och låt dem svalna på ugnsgaller.
  13. Nu är brödet färdigt att serveras. Det går även bra att frysa in brödet.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle