Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Rågsiktsfrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 110 min.
  • Portioner: 16 st.

Ingredienser

Skala

Till frallorna

  • 50 gr jäst
  • 50 gr smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • Cirka 15 dl rågsikt
  • 2 dl rågsikt till utbakningen

Till penslingen

  • 1 ägg
  • Solroskärnor och sesamfrön

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en gryta och häll på mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av den varma mjölken över jästen och lös upp den i vätskan genom att röra med en sked eller med handen. Häll sedan i resten av vätskan. Blanda i salt och sirap.
  2. Rör ner mjölet i bunken, lite i taget. Knåda degen i maskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5 minuter tills du fått en smidig deg. Det går också bra att knåda degen för hand.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 50 minuter.
  4. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lite så den blir smidig. Dela degen på hälften. Dela varje halva i 7 eller 8 delar beroende på hur stora du vill ha frallorna.
  5. Ta fram 2 runda bakformar, cirka 24 cm i diameter. Klä dem med bakplåtspapper.
  6. Rulla runda bollar av degen och lägg dem i formarna, 7 eller 8 stycken bollar i varje form. Pensla bollarna med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och/eller sesamfrön.
  7. Låt dem jäsa 25 minuter under bakduk och sätt ugnen på 225 grader.
  8. Grädda frallorna mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt frallorna svalna i formen.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle