Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Morotsbröd i långpanna

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 90 min.
  • Portioner: 15 bitar.

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl honung
  • ½ dl rapsolja
  • 3 dl finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havregryn
  • 13 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke
  2. Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm, det vill säga 37 grader.
  3. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig
  4. Tillsätt honung, olja, morötter, salt och havregryn i skålen med mjölken och rör om med en slev.
  5. Tillsätt lite vetemjöl i taget i skålen och arbeta degen väl.
  6. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
  7. Klä en långpanna, 30 gånger 40 cm, med bakplåtspapper.
  8. Platta ut degen på bakplåtspappret så degen täcker hela formen.
  9. Skär degen i rutor och nagga rutorna med en gaffel och pudra över lite vetemjöl.
  10. Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter.
  13. Ta ut morotsbrödet från ugnen och njut av ditt nygräddade morotsbröd

Tips

Det går bra att toppa brödet med valfria frön såsom solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön eller linfrön.

  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle