Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Kalljästa morotsfrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 30 min.
  • Portioner: 16 st.

Ingredienser

Skala
  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 st morot (finriven)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk mörk sirap (alt flytande honung)
  • 2 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av det kalla vattnet. Lös upp jästen helt och häll på resterande vatten.
  2. Finriv moroten, det ska ge ca 2 dl finriven morot.
  3. Tillsätt sirap/honung, olja, salt och finriven morot. Rör om.
  4. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör om tills du har en kladdig deg.
  5. Plasta in degen och ställ in den i kylskåpet över natten (gärna 12+ timmar).
  6. Morgonen efter sätter du ugnen på 250 grader.
  7. Ta ut degen från kylskåpet och tippa upp den på ett väl mjölat bakbord.
  8. Dela degen i ca 16 lika stora delar. Vänd dem i mjölet och lägg dem på ugnsplåtar med bakplåtspapper (OBS! Degen ska inte knådas).
  9. Häll i ca 1 dl kallt vatten i botten av ugnen och grädda frallorna i ca 12–15 minuter. Häll i lite mer kallt vatten i ugnen när du gräddar andra plåten. Det ger frallorna den där härligt krispiga ytan.
  10. Låt frallorna vila på galler en stund och njut sedan av dina nybakade morotsfrallor.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle