Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Julfrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Portioner: 16 st

Ingredienser

Skala
  • 50 gr jäst
  • 6 dl julmust
  • 2 msk mörk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 3/4 tsk mald kardemumma
  • 3/4 tsk mald ingefära
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • 9 dl rågsikt
  • 89 dl vetemjöl, spara lite till utbakningen

Gör så här

På kvällen

  1. Smula jästen i en stor bunke. Häll därefter i lite kall julmust och lös upp jästen. Häll sedan i resten av julmusten.
  2. Blanda i sirap, salt, alla kryddor och rör om.
  3. Häll i rågsikten och blanda till sist i vetemjölet, lite i taget.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen några minuter till en lagom smidig deg. Degen får gärna vara lite lös men den ska ändå gå bra att knåda.
  5. Lägg tillbaka degen i bunken, strö på lite mjöl och lägg på en bakduk.
  6. Sätt in bunken i kylskåpet och låt jäsa över natten.

Nästa morgon

  1. Ta ut bunken och häll upp degen på mjölat bakbord.
  2. Knåda därefter ihop degen och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till en rulle som du delar i 8 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper på. Pudra efter det frallorna med lite vetemjöl.
  3. Lägg på en bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Grädda frallorna i mitten av ugnen 10–12 minuter.
  6. Ta ut frallorna ur ugnen och låt dem svalna på galler. Njut därefter av dina goda julfrallor.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle