Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Julbröd med smak av julmust

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 120 min.
  • Portioner: 24 st.

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst
  • 6 dl julmust
  • 2 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 8 dl rågsikt
  • 1011 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Värm julmusten, häll över lite av den i bunken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av julmusten.
  3. Blanda i salt, olja och rågsikten.
  4. Rör om och blanda i vetemjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, och knåda degen några minuter till en mjuk och smidig deg.
  6. Lägg lite mjöl i botten av bunken och lägg tillbaka degen.
  7. Strö lite mjöl på degen, lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
  8. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop degen efter jäsningen.
  9. Dela degen i 4 bitar, och rulla en smal rulle av varje bit på ungefär 50–55 cm.
  10. Dela rullen i 6 eller 3 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha.
  11. Lägg bröden på bakplåtsklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter.
  14. Ta ut dina julbröd ur ugnen och låt dem svalna på ugnsgaller.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle