Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Hönökaka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 120 min.
  • Portioner: 5 stora brödkakor.

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk (fingervarm)
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 5 dl rågsikt
  • 1112 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Häll den fingervarma mjölken i bunken och rör om tills jästen löst sig helt.
  3. Tillsätt salt, sirap, smör, rågsikt och vetemjöl.
  4. Knåda degen väl.
  5. Låt degen jäsa i bunken täckt med bakduk i 40 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar.
  7. Kavla varje bit till tunna kakor och kavla med en kruskavel mot slutet. Har du ingen kruskavel går det lika bra att nagga brödkakorna med en gaffel när du tagit ut runda kakor (som du gör i nästa steg).
  8. Ta ut runda kakor med hjälp av en form med en diameter på ca 27 cm.
  9. Ta bort degen som är utanför formen och spara den till en ny brödkaka.
  10. Av degbitarna som blivit över gör du en femte brödkaka.
  11. Lägg brödkakorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 1 kaka per plåt.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Låt dem jäsa i 20 minuter under bakduk.
  14. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 6 – 7 minuter eller tills de fått fin färg.
  15. Låt dina hönökakor svalna av på galler.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle