Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Hålkakor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: ca 60 min
  • Portioner: ca 8 st.

Ingredienser

Skala
  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk (ljummen, cirka 37 grader)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap (mörk eller ljus)
  • 50 gram smör (rumsvarmt)
  • 10 dl rågsikt
  • 67 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Häll i lite av den ljumma mjölken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av mjölken.
  3. Blanda i salt, sirap och rågsikt och rör om.
  4. Klicka i det mjuka smöret och häll i det mesta av vetemjölet, lite i taget. Spara en del av vetemjölet till utbakningen. Rör därefter om i bunken.
  5. Ta upp degen på ett väl mjölat bakbord och knåda väl till en smidig deg.
  6. Lägg tillbaka degen i bunken med lite mjöl på botten och låt degen jäsa i cirka 1 timme.
  7. Lägg en bakduk över bunken.
  8. Ta upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen lite, och forma den till en lång rulle och dela rullen i 8 bitar.
  9. Ta varje bit och platta ut dem med händerna eller med en kavel till rundlar på cirka 16–18 centimeter i diameter.
  10. Ta en form, t ex ett snapsglas, och ta ut de små rundlarna i mitten.
  11. Lägg 2 hålkakor på varje plåt med bakplåtspapper på. Nagga bröden med en gaffel.
  12. Låt bröden jäsa cirka 30 minuter.
  13. Sätt på ugnen 225 grader.
  14. Grädda hålkakorna i mitten av ugnen 8–10 minuter tills de fått fin färg.
  15. Låt dem svalna på galler, och njut sen av dina goda hålkakor.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle