Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Smörfrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 60 min + jäsning.
  • Portioner: ca 20 st.

Ingredienser

Skala
  • 150 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 2 ägg
  • 2 msk flytande honung (eller socker)
  • 2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl

Till penslingen

  • 1 ägg
  • 3/4 msk vatten
  • Vallmofrön

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och låt vätskan bli ljummen (37 gr).
  3. Smula jästen i en stor bunke.
  4. Häll över degvätska och lös upp jästen i vätskan.
  5. Blanda i ägg, socker, salt och häll till sist i mjölet.
  6. Knåda degen väl med degkrokar cirka 5 minuter, eller för hand vilket tar lite längre tid.
  7. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa 1 timme.
  8. Ta sedan upp degen på ett bakbord med lite mjöl på. Degen ska vara lite lös men ändå gå att knåda. Använd helst inte så mycket extra mjöl vid utbakningen.
  9. Knåda ihop degen till en stor boll, dela bollen i två delar och gör en rulle av varje del. Dela varje rulle i 10 bitar.
  10. Vispa ihop ägg och vatten i en mugg.
  11. Häll upp vallmofröna i en djup tallrik. Ta varje bit av degen, pensla dem med äggblandningen på ena sidan och doppa dem i vallmofrön.
  12. Lägg dem sedan på plåtar med bakplåtspapper på.
  13. Låt frallorna jäsa cirka 35 minuter och sätt ugnen på 225 grader så den hinner bli varm tills nästa steg.
  14. Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de fått fin färg.
  15. Låt frallorna svalna på galler.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle