Ingredienser
Skala
Degen
- 25 g jäst
 - 3 dl mjölk
 - 50 g smör
 - 1 ägg
 - 1 tsk salt
 - 1 msk socker
 - Ca 8 dl vetemjöl
 
Fyllning
- 350 g köttfärs
 - 1 gul lök
 - 1 morot
 - 400 g finkrossade tomater
 - 1/2 dl chilisås
 - 1 msk soja
 - 2 tsk paprikapulver
 - Salt och peppar
 - 100 g riven ost
 
Till pensling
- 1 ägg
 
Gör så här
Fyllningen
- Skala och riv morot grovt. Finhacka löken.
 - Stek riven morot och finhackad lök tillsammans i en stekpanna på spisen i olja några minuter.
 - Tillsätt köttfärs, paprikapulver, salt och peppar.
 - Stek tills köttfärsen är helt genomstekt.
 - Tillsätt finkrossade tomater, chilisås och soja.
 - Låt såsen puttra ca 10 minuter.
 - Ställ åt sidan och låt svalna helt.
 
Degen
- Smula jäst i en bunke.
 - Smält smör i en kastrull på spisen och tillsätt sedan mjölken.
 - Värm till 37 grader.
 - Häll lite av vätskan över jästen och lös upp jästen.Tillsätt därefter resterande vätska.
 - Rör ner salt, socker och ägg i bunken.
 - Häll i mjölet, lite i taget och knåda väl till en smidig deg.
 - Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
 - Sätt ugnen på 200 grader.
 - Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar.
 - Forma varje bit till en boll och kavla sedan ut dem till runda tunna plattor, ca 14 cm.
 - Lägg lite fyllning på varje platta och strö sedan över riven ost.
 - Vik upp kanterna och nyp ihop dem ordentligt.
 - Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
 - Grädda mitt i ugnen i 12 – 15 minuter.
 - Dekorera ev. med färsk basilika.
 
