Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Öppna köttfärspiroger

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 120 min.
  • Portioner: 14 st.

Ingredienser

Skala

Degen

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • Ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 350 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 400 g finkrossade tomater
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 msk soja
  • 2 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar
  • 100 g riven ost

Till pensling

  • 1 ägg

Gör så här

Fyllningen

  1. Skala och riv morot grovt. Finhacka löken.
  2. Stek riven morot och finhackad lök tillsammans i en stekpanna på spisen i olja några minuter.
  3. Tillsätt köttfärs, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Stek tills köttfärsen är helt genomstekt.
  5. Tillsätt finkrossade tomater, chilisås och soja.
  6. Låt såsen puttra ca 10 minuter.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Degen

  1. Smula jäst i en bunke.
  2. Smält smör i en kastrull på spisen och tillsätt sedan mjölken.
  3. Värm till 37 grader.
  4. Häll lite av vätskan över jästen och lös upp jästen.Tillsätt därefter resterande vätska.
  5. Rör ner salt, socker och ägg i bunken.
  6. Häll i mjölet, lite i taget och knåda väl till en smidig deg.
  7. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar.
  10. Forma varje bit till en boll och kavla sedan ut dem till runda tunna plattor, ca 14 cm.
  11. Lägg lite fyllning på varje platta och strö sedan över riven ost.
  12. Vik upp kanterna och nyp ihop dem ordentligt.
  13. Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
  14. Grädda mitt i ugnen i 12 – 15 minuter.
  15. Dekorera ev. med färsk basilika.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist
cross-circle