Det är mycket att tänka på inom catering och det blir ofta många frågor som måste redas ut med cateringföretaget. Därför är det viktigt att en eller flera kontaktpersoner utses så cateringföretaget har någon att kontakta ifall de undrar över något och vice versa.
Är det ett mindre evenemang räcker generellt en kontaktperson, men är det ett stort evenemang med många gäster är i normalfallet flera kontaktpersoner att föredra.
Vid en mindre tillställning är det smidigt att fråga gästerna vad de föredrar att äta genom att komma med förslag på olika maträtter. Hos Kajuteriet, som erbjuder catering i Malmö, hittar du en typisk cateringmeny med bland annat mingelmat och cateringbuffé-rätter. Du kan säkert ta lite inspiration från dem.
Om det rör sig om en större tillställning är det svårt att förutsäga vad alla gäster vill ha genom att fråga dem. I detta fall är det bra att erbjuda flera olika alternativ som gästerna har att välja på. Traditionell husmanskost är populär cateringmat för att nämna ett exempel, detsamma gäller spansk mat som tapas.
Det finns många som har speciella krav på sin mat, så det är bra att erbjuda flera förrätter, huvudrätter och efterrätter. På så sätt maximerar du möjligheten för att så många gäster som möjligt blir nöjda.
Exempel på olika anpassningar att ha med är:
Läs mer: Alla våra sockerfria recept
Dricka till catering är ofta något som hamnar i skymundan, så se till att antingen beställa den dricka som behövs av cateringfirman eller ta med den dricka som behövs själv.
Läs mer: Alla våra recept på dryck
Det finns cateringfirmor som hyr ut bestick, glas och tallrikar, men oavsett om du hyr det av cateringfirman eller står för det själv måste du säkerställa att det finns bestick, tallrikar och glas så det räcker till alla gäster.
En tumregel inom catering är att en värdperson krävs per 30 gäster, så kommer 90 personer behövs normalt minst 3 personer som tar hand om det praktiska. Ifall tallrikar, glas och bestick ska diskas och lämnas tillbaka till cateringfirman samma kväll kan fler personer än så krävas.
De flesta cateringfirmor vill bara vill fokusera på matlagningen, så att cateringfirman erbjuder servicepersonal som bland annat serverar, diskar och plockar undan är ingen självklarhet.
Om det serveras buffé på eventet är det en bra idé att lägga fram skyltar vid maträtterna så alla vet vad som serveras och vad maten innehåller. På så sätt slipper du som arrangör svara på samma frågor om och om igen, samtidigt som du tack vare skyltarna är tydlig mot dina gäster.
Det blir ofta mat över, och den mat du betalat för är din, inte cateringfirmans. Vill du behålla den mat som blivit över ska du ta med kärl att packa maten i, alternativt kan du fråga cateringfirman ifall de har engångsmaterial att lagra maten i som du kan köpa till.
Om du inte har lust att ta hem maten som blivit över kan du höra med cateringfirman ifall de skulle vilja donera den till välgörenhet, exempelvis till hemlöshärbärgen, Stadsmissionen eller liknande. Alternativt kan du själv ta hand om transporten av maten till ett välgörande ändamål.
För att vår webbsida ska vara gratis att använda innehåller vissa artiklar annonslänkar.
Om du klickar på någon av reklamlänkarna får vi en liten provision om du blir kund. Det blir aldrig dyrare för dig att bli kund via våra länkar, utan i många fall billigare då vi ofta förhandlar fram ett särskilt fördelaktigt pris för dig som besökare.
För att vår webbsida ska vara gratis att använda innehåller vissa artiklar annonslänkar.
Om du klickar på någon av reklamlänkarna får vi en liten provision om du blir kund. Det blir aldrig dyrare för dig att bli kund via våra länkar, utan i många fall billigare då vi ofta förhandlar fram ett särskilt fördelaktigt pris för dig som besökare.
För att vår webbsida ska vara gratis att använda innehåller vissa artiklar annonslänkar.
Om du klickar på någon av reklamlänkarna får vi en liten provision om du blir kund. Det blir aldrig dyrare för dig att bli kund via våra länkar, utan i många fall billigare då vi ofta förhandlar fram ett särskilt fördelaktigt pris för dig som besökare.